logo

Bruiloft in Veenhuizen | Thymen en Petra

We maken ons op voor een bruiloft in Friesland met een vroege start. En daarom vertrekken we de dag tevoren naar een Airbnb die een soort kroeg annex hotel blijkt. Het interieur ademt de jaren 70. Het ontbijt eten we aan een kroegtafel vanaf een barkruk. Het is apart, ja.

We komen niet zo vaak in Friesland voor bruiloften. Ik herinner mij dat mijn opa altijd kritisch was op de rommeligheid van Friese boeren, waarmee hij bedoelde dat ze altijd maar van alles lieten groeien en rondslingeren. Anno 2022 is juist die aangeharkte monocultuur iets waar je van af wil en blijkt de Friese boer het juiste te hebben gedaan. Na deze filosofische overwegingen drop ik Gijsbert bij het bruidshuis en rijd door naar de bruidegom.

Op het aanrecht ligt een mooi stuk suikerbrood. Mooi als tradities gewoon doorleven. Als Thymen zijn outfit eenmaal aanheeft verzucht zijn oma: “Vroeger was alleen de bruid mooi”

Als met behulp van een manuele ruitenwisser de Cadillac rijklaar is gemaakt, vertrekken we richting bruid Petra. Petra kennen wij nog van zo’n zes jaar geleden. Zij was als videograaf aanwezig op een bruiloft waar wij de foto’s maakten. Vandaar dat we nu in Friesland zijn.

Alle feestelijkheden gaan plaatsvinden in het Veenhuizen Gevangenismuseum in Drenthe. Deze bijzondere locatie is rond 1822 gesticht door Generaal Johannes van den Bosch, voorzitter van de Maatschappij van Weldadigheid. Hij bouwde op verzoek van de staat een kolonie, bedoeld voor de opvang en heropvoeding van wezen, armen en landlopers. Wij begeven ons naar ‘Kaaslust’ en ‘Maallust’, waar ze kaasmaken en bier brouwen. Zij verzorgen de lunch, een bierproeverij en tevens wordt vanuit hier een moordspel opgezet, waarbij de daggasten een virtueel Cluedo-achtig spel oplossen. Nog nooit een bruiloft meegemaakt waar zoveel gerend wordt! Het is geweldig. De gastvrijheid van de Veenhuizers ervaren wij als we met de bruid schuilen voor een fikse regenbui. Er wordt meteen allerlei lekkers gehaald, want tja, je hebt niet iedere dag een bruid onder je carport.

Moe maar voldaan vertrekken we richting de Koepelkerk, die op dezelfde locatie te vinden is. Na de inzegening van het huwelijk van Thymen en Petra wordt de feestavond geopend met een prachtige openingsdans, waar zelfs de vader van de bruid aan deelneemt.

Veel kijkplezier!

Arend-Jan  • Share

Comments are closed.