logo

TIEN JAAR W&W: ‘AT WORK’

De fotograaf fotografeert. U denkt dat wij enkel foto’s maken op een bruiloft. Dat klopt. Deels. We worden ingehuurd voor de foto’s en die leveren we dan ook. Maar echt, we doen zoveel meer. Dat werd ook bevestigd tijdens de gesprekken die we hadden met onze bruidsparen op de tweedaagse ‘herhaal-foto’ dag.

Natuurlijk zijn wij technische jongens en dus hebben we herhaaldelijk geholpen met onbetrouwbare trouwauto’s door ze aan te duwen, startkabels te gebruiken of banden te vervangen. Zelfs toen een auto echt niet meer vooruit te krijgen was, is een bruidspaar in onze auto verder gereden naar het stadhuis. (en wij bleven achter met die van hen.) Ook hebben we liften gegeven, beamers en audio-apparatuur aangesloten.

Ook op kledinggebied werd onze hulp regelmatig gevraagd. Corsages op de juiste manier bevestigen, keuzes maken bij schoenen en sokken en dassen strikken. Ja, uiteraard is dat wel handig als drie broers bij de bruidegommen. Maar bij de bruiden staan jullie jongens vast bedremmeld te kijken bij het feminien schouwspel in de ochtend van de bruid. Nou, nee! Ook daar springen we regelmatig bij in zaken als losknippen van bandjes, inprikken van de sluier of dichtknopen van de jurk. En dat is eigenlijk gewoon best heel vaak. Tenslotte zijn we niet te beroerd een jas uit te lenen als de temperatuur een beetje tegenzit.

En dan is er nog de regie van een dag. De ene bruiloft heeft een ceremoniemeester die strak stuurt op planning en afspraken. De andere keer… niet. Geregeld wordt er naar ons gekeken om de dag te mennen en de mensen in beweging te krijgen.

En tenslotte nog één die we erg mooi vonden om terug te horen. De mental support. Trouwen is stressvol en de meeste mensen die langskomen kijken hun ogen uit. Van nerveuze ouders, tot zenuwachtige ceremoniemeesters, grappende broers, stressende zussen en gezellige vrienden. Kalmte is vaak ver te zoeken temidden van de chaos, nieuwe ervaringen en het ongehoord smijten met geld. Het voelt soms onnatuurlijk en als bruid of bruidegom wil je weten of je het goed doet. Alle ogen zijn op je gericht. Onze rol daarin is supportive. En voor we onszelf veren gaan geven denk ik dat we een mooie exemplarische uitspraak kunnen delen, die we van een bruid terugkregen:

“Mij staat nog helder voor de geest, het moment dat ik tijdens onze kerkelijke inzegening een lied zou zingen. Ik voelde me erg gespannen en keek naar Willem Hendrik. Hij gaf me een heel bemoedigend knikje, die me toen erg goed deed.”


  • Share

Comments are closed.