logo

Bruiloft in Amerongen | Sander en Andrieske

Op deze veelbelovende zomerdag mogen wij ter bruiloft. En we hebben er zin in. Terwijl Gijsbert met de bus naar het huis van de bruidegom vertrekt, stap ik in de auto naar Veenendaal. Lang, heel lang geleden heb ik daar op de middelbare school gezeten. De afrit op de A12 herken ik nog. Daar reed ik, gevoelsmatig voor het laatst, in een Amerikaan onderweg naar m’n eindexamengala. Al snel kom ik in delen van het Veen die nieuw voor mij zijn. Gelukkig verwijzen de slingers naar de juiste oprit. Even later begin ik met een kopje koffie aan de dag en memoreer wat tegen Andrieske over m’n kindertijd in het Veen en wat blijkt? We zaten in dezelfde jaren op dezelfde middelbare school! M’n eerste foto van de dag wordt een selfie-met-de-bruid naar een gemeenschappelijke vriendin.

Waar ik deze ochtend de make-up, de jurk, hakjes en stress om mij heen heb, zit Gijsbert tussen het scheerschuim en de schoenpoets. Hij lift met de bruidegom en diens Dafje naar Veenendaal. Of is het een Volvo? Afijn, het is een verhitte rit die gereden wordt met jasje, dasje maar bovenknoop wordt los gewurmd. Sander knoopt ‘m weer keurig dicht alvorens hij z’n Andrieske ontmoet, maar als ze korte tijd later in de blauwe Volvo Daf stappen is de knoop toch weer los. Ja, het is warm!

Achter het bruidspaar aan rijden we naar Amerongen. Het wordt er niet minder warm op en we zetten het verhitte bruidspaar snel in de schaduw. Het meedenkende personeel van Kasteel Amerongen sleept met kannen water om ons enigszins koel te houden. We rommelen wat in de omgeving van het kasteel tot we denken dat de gasten wel gearriveerd zullen zijn.

De huwelijksvoltrekking vindt in het Huys plaats. En daarna vertrekken we naar de mooie Andrieskerk voor de huwelijksdienst. Tijdens de preek letten we gewoon op: Het gaat over de sterken en de zwakken in de samenleving. Ook de hitte van deze dag wordt besproken door de predikant. De kinderen zingen een mooi lied voor het bruidspaar. Als we uit de kerk komen ziet de lucht er dreigend uit en als we net terug zijn op het kasteel barst er een heuse donderbui los. Iedereen is tevreden over deze regen en dat maakt je niet vaak mee op een bruiloft. De verkoeling wordt als zeer aangenaam ervaren. Met een lekker jazzy deuntje wordt het feest aangevangen.

Veel kijkplezier
Arend-Jan

  • Share