logo

Portetten | Rolleiflex analoog

In de archieven en stofzolder van de fam. Westerhuis bevinden zich enkele juweeltjes van camera’s. Al enige tijd geleden is Willem op stap geweest met een Leicaflex SL, 28mm Elmarit en 90mm Elmarit, en ik besloot de Rolleiflex weer eens van film te voorzien.

Deze camera heeft een 75mm f3.5 Zeiss Planar lens en heeft (middenformaat) 120film nodig. Door het grote formaat van dat type film is de 75mm lens een standaardlens  (tussen tele- en groothoek in).

Door het grote formaat van de negatieven is de kwaliteit per foto zeer hoog. Het is lastig dat in megapixels uit te drukken voor de leek, ¬†maar ga er maar vanuit dat onder de juiste omstandigheden elke spiegelreflex het moet afleggen qua maximaal haalbare scherpte. Het oppervlak van de sensor van mijn digitale kamera past 16 keer op de oppervlakte van een 6×6 negatief.

Dit verschil is echter vooral theoretisch, want mijn doel was vooral om weer eens met film te schieten, en het vervolgens zelf in te scannen. Middenformaat negatieven lenen zich daar kennelijk goed voor. Het was vooral in mijn vroege jeugd dat ik met film fotografeerde, en altijd geholpen door de kennis van mijn vader. Niet gehinderd dus door praktische kennis van de specifieke eigenschappen van film heb ik gekozen voor kodak Portra 160 asa. Ik ga nu dus nog niets inhoudelijks zeggen over hoe deze film zich gedraagt. Hij zou goed zijn voor portretten, zei de verkoper. En laat dat nu net mijn intentie zijn met deze camera. andere typen film zullen snel volgen, maar voor nu genoeg fototheorie.

oja, de foto’s zijn vierkant!

Veel kijkplezier!

Arend-Jan

Apollonia en Suzanne
Apollonia
Zelfportret Rolleiflex
Dorieke
Leonard Floris en Janneke
Leonard
Martynke staand

  • Share